Від цифрової України – до єдиного європейського кіберпростору

В Києві відбувся третій міжнародний PKI Forum UA 2016. Про успіхи України у світі цифрових технологій, нових можливостях ID-картки та перспективах розвитку галузі дізнавалась DATA.UA.

В цьому році форум зібрав експертів ІТ-технологій, представників державних органів, громадських організацій, бізнес-структур України та Європи. Учасники PKI Forum обговорили перспективи розвитку ID-картки, Bank-ID та Mobile-ID.

Останнє – спільний проект України та Азербайджану. Компанія Best Solutions (оператор послуг мобільного цифрового підпису Asan İmza) разом з українськими спеціалістами з Інституту інформаційних технологій представили систему Mobile-ID, за допомогою якої можна дистанційно акцептувати різного роду документи. Технологія Mobile-ID працює на базі SIM-карти, на яку записаний ЕЦП (електронний цифровий підпис) та ключі автентифікації, які забезпечують безпечний доступ до електронних ресурсів.Цифровой форум

Технологія абсолютно кросплатформенна – її можна проводити як через мобільні пристрої старих моделей (ред. – на презентації була представлена Nokia 3310), так і за допомогою найновіших смартфонів та планшетів, – говорить Олександр Потій, представник Інституту інформаційних технологій.

В свою чергу представник компанії Best Solutions Яна Крімпе поділилась досвідом Азербайджану у сфері розвитку цифрових послуг.Цифровой форум

Ми впроваджуємо державні послуги в мобільні сервіси. В свою чергу державні органи надають нам підтримку на законодавчому рівні і достатньо швидко приймають потрібні нормативні акти, – розповіла Яна Крімпе в інтерв`ю DATA.UA і відмітила важливість початку відносин між Азербайджаном та Україною:  Ми знаємо, що Європа створила єдиний цифровий ринок, там це зробити легше, тому що в них єдиний політичний та економічний союз. Я вважаю, що ми теж можемо створити свій цифровий ринок шляхом  взаємовизнання. Якщо Україна та Азербайджан здійснять взаємне визнання ЕЦП – це означає, що ми весь транзитний потік зможемо оформлювати в електронному форматі. Тобто підприємцю не потрібно буде заповнювати фізичні декларації, везти їх на митницю, все можна буде зробити електронним шляхом, а це величезні можливості для бізнесу, – сказала Яна Крімпе.

Поки Mobile-ID – далека перспектива для України, так як закон “Про електронно-довірчі послуги” знаходиться на стадії узгодження і прийнятий тільки у першому читанні. Що також являється проблемою для повномасштабного запровадження електронного цифрового підпису, відмітила заступник мера м. Дніпро Яніка Мерило. Нове законодавство має врегулювати взаємовідносини у галузі електронних довірчих послуг, що забезпечить інтеграцію України у світове цифрове співтовариство.Цифровой форум

Сьогодні все крутиться навколо ідентифікації людини. Неважливо, в який спосіб вона буде проходити: Bank-ID, ID-картка, Mobile-ID, як тільки буде повноцінно реалізовано один з цих процесів, інші електронні послуги будуть запроваджуватися швидше, – заявила в інтерв`ю DATA.UA Яніка Мерило.

Про можливості та перспективи розвитку ID-картки в Україні розповів директор IT-департаменту державної міграційної служби Іван Двойленко. В майбутньому вона зможе стати ключем до багатьох послуг: проїзд в метро, перепустка в офіс, медична карта, з її допомогою можна буде голосувати на виборах. Функціонал ID-картки користувач зможе генерувати сам, виходячи з власних потреб. ID-карткою в Україні вже користується більше 170 000 осіб. А з 1 жовтня документ нового зразка з електронним цифровим підписом видається всім за бажанням або громадянам, які потребують заміни паспорту.Цифровой форумОпераційну систему для ID-карток і внесення засобів електронного цифрового підпису розробила ІТ-компанія «Універсальні інформаційні технології» (УнІТ).

ID-картка дуже важлива для надання електронних адміністративних послуг, тобто для виключення держчиновників з процесу їх надання. Крім того, це ще один крок назустріч безвізовому режиму України з ЄС. Додавання ЕЦП для ID-карток дозволить побудувати електронний уряд в Україні, голосувати, реєструвати бізнес, підписувати фінансові документи, які будуть мати транскордонну юридичну силу. Дана революція в електронному житті України тільки починається, ще багато чого потрібно зробити у питаннях інфраструктури, державних органах, провести інформаційно-пояснювальну роботу с громадянами, здійснити переформатування всіх державних послуг в електронну форму і т.д. Однозначно позитивно те, що держава та великі гравці ІТ-ринку об`єднуються і інтегруються в потік нововведень, досягаючи висот та успіхів у створенні електронного врядування в Україні, – заявив Максим Нечаєв, директор з розвитку компанії УнІТ.

Цифровой форумОднією з тем, яку найбільше обговорювали, стала цифрова безпека. На даний момент у світі існує 400 мільйонів комп`ютерних вірусів і їх кількість постійно зростає, заявив Олександр Корнейко, представник Української академії кібербезпеки. В 2015 році число таких вірусів в Україні зросло на 40%. З`явились так звані АРТ-атаки, які здійснюються вірусами нового покоління, які непомітно збирають інформацію. Наприклад, Росія використовує проти України саме ці технології, стверджує Корнейко. Відомо про факти інформаційно-підривних дій за допомогою спам-розсилки.

Фіналом форуму стало підписання меморандуму, в якому зафіксовані основні ідеї та подальші перспективи розвитку сфери електронно-цифрових послуг в Україні.