В Києві проходить «РКІ Forum UA»

PKI

В Києві обговорюють перспективи розвитку цифрових технологій. Участь у форумі також приймають спеціалісти компанії УнІТ (Універсальні інформаційні технології).

«РКІ Forum UA»  (Public Key Infrastructure, Інфраструктура відкритих ключів) після дворічної перерви знову зібрав головних гравців ринку цифрових технологій. На форумі присутні представники державних органів, бізнес структур, а також делегати з Азербайджану, Литви, Естонії та Польщі. Учасники обговорюють питання запуску ID-карток, роль електронного цифрового підпису, використання довірчих послуг та перспективи розвитку Mobile ID в Україні.

Керівник відділу технічного та криптографічного захисту інформації компанії УнІТ Артем Неповєка розповів, що саме запровадження ID-картки стало стимулом для подальшого розвитку електронних послуг в Україні. Компанія УнІТ розробила операційну систему для ID-карток і засобів цифрового підпису.

«ID-картки тепер будуть видаватися всім жителям України. Це означає, що населення отримає інструмент для електронних довірчих послуг. На даний момент ID-картка – це засіб ідентифікації, аналог паперового паспорта. До неї додається засіб електронного цифрового підпису, що дозволить здійснювати ідентифікацію, подачу електронної звітності і т.д. Все, що зараз робиться у паперовому вигляді в кабінетах держустанов, в подальшому буде переведено в електронний формат. Наприклад, отримати довідку або виписку можна буде не виходячи з дому. Наша компанія реалізувала всі поставлені перед нею завдання в даних проектах і, після урегулювання законодавства, проект буде запущений в широкий доступ» – розповів Артем Неповєка.

Представник Міністерства внутрішніх справ України Олексій Костюк відмітив, що запуск ID-карток (біометричних паспортів) – основна складова розвитку цифрових технологій в Україні. А також подякував учасникам проекту по запровадженню ЕЦП.

«Дякую колегам з УнІТ, які працюють разом з нашим поліграфкомбінатом  «Україна». Таким чином в запланованих роботах нашого ЦСК з’явилась третя гілка, про яку зараз всі говорять. Це обслуговування підписників центру, власників ID-картки, які досягли 18-річного віку і які захотіли оформити ЕЦП з використанням ID-картки», – заявив Олексій Костюк.