7 фактів, які необхідно знати про біометричний закордонний паспорт

20 квітня Європейська комісія виступила з пропозицією скасувати візи для громадян України. Якщо Європарламент і Рада ЄС підтримають його, українці зможуть в’їжджати в Шенгенську зону без віз і перебувати там до 90 днів. Проте, така можливість буде доступна тільки для власників біометричних закордонних паспортів.

Що потрібно знати про біометричні паспорти?

1. Біометричний паспорт – пропуск в Шенгенську зону

Євросоюз готовий відкривати свої кордони для країн третього світу за умови захищеності від нелегальної міграції, злочинності і тероризму. Тому впровадження біометричних паспортів – одне з головних умов ЄС на шляху до лібералізації візового режиму. Процес видачі документів нового зразка в Україні стартував в січні 2015 року, що відзначено в рекомендаціях Європейської Комісії від 20.04.2016.

2. Біометричний паспорт – це державний документ, який засвідчує особу і громадянство людини, а також дає йому право перетинати кордон і перебувати на території інших країн

Український паспорт нового зразка складається з м’якої обкладинки, форзац, сторінки даних і 32 паперових сторінок. У праву частину обкладинки імплантований безконтактний електронний носій (чіп), на якому записані відомості про власника з метою його ідентифікації. Крім основних даних – прізвище, ім’я, по батькові, оцифроване фото і підпис, дата народження, серія і номер, дата видачі та строк дії документа – біометричний паспорт містить інформацію про відбитки пальців громадянина. Видається документ на 10 років.

3. Переваги біометричного паспорта

Крім головної переваги, до якої Україна прагне з 2008 року, – перетин кордону з країнами ЄС без віз, біометричний паспорт наділений високим ступенем захисту і значно спрощує проходження контролю його власнику.
Документ неможливо підробити або використовувати сторонніми особами. А головне – це швидкість проходження контролю. На прикордонних пунктах багатьох країн встановлено спеціальне обладнання, яке миттєво зчитує дані з чіпа біометричного закордонного паспорту і видає достовірну інформацію про власника документу.

Для відвідувачів з біометричними паспортами створені спеціальні коридори, черга в яких рухається набагато швидше і проходження прикордонного контролю займе менше хвилини.

4. Хто розробив біометричний паспорт для України?

Систему персоналізації та операційну систему для біометричних закордонних паспортів розробила українська IT-компанія “Універсальні інформаційні технології” (УнІТ).

Той факт, що авторство у розробці програмного забезпечення належить українським спеціалістам, стало ключовим аргументом при виборі розробника, розповів в інтерв`ю “Обозревателю” Максим Степанов, директор ДП “Поліграфкомбінат “Україна”, який випускає біометричні паспорти.

Свої послуги з розробки операційної системи пропонували різноманітні світові компанії, але вони були не готові передати вихідні коди програмного забезпечення поліграфкомбінату. А це означало би залежність держави від іноземної приватної компанії і ставило б під сумнів безпечність самої системи.

Компанія “УнІТ” реалізувала сучасні методи криптографічного захисту інформації і контролю доступу до персональних даних власника паспорту, що дозволяє протидіяти загрозам, регламентованих у вимогах Common Criteria – Загальним критеріям оцінки захищеності інформаційних технологій, які є міжнародним стандартом комп`ютерної безпеки.

Розроблений компанією “УнІТ” центр сертифікації ключів повністю відповідає всім стандартам Міжнародної Організації Цивільної Авіації (ICAO), яка є автором рекомендацій до створення біометричних документів. Здійснено підключення України до ICAO Public Key Directory для завантаження/вивантаження сертифікатів для перевірки біометричних паспортів України, а також інших країн-членів ICAO.

А це дає гарантію власнику документа, що він не зіштовхнеться з технічними проблемами при контролі на кордоні, в будь-якій країні його паспорт буде успішно зчитаний.

5. Український біометричний закордонний паспорт – один з найкращих в Європі?

Незважаючи на всі чутки щодо невідповідності міжнародним стандартам, український біометричний закордонний паспорт по праву можна рахувати предметом національної гордості.

Німецькі експерти визнали його кращим, аніж нині діючий німецький аналог, йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ України, яке прийшло на адресу поліграфкомбінату “Україна”.

Український біометричний паспорт відповідає всім міжнародним стандартам і передовим технологіям у галузі виготовлення проїзних документів. Отримав високу оцінку якості від німецьких Науково-дослідних організацій FOGRA та Secunet, а також проходить експертизу в інших авторитетних лабораторіях світу.

6. Як отримати біометричний паспорт?

В Україні працює більше 300 відділень, де можна оформити біометричний паспорт. Заявнику необхідно прийти особисто у відділення міграційної служби. При собі мати квитанцію про сплату державного мита, внутрішній паспорт та ідентифікаційний код. На спеціальному бланку потрібно заповнити заяву. Фотографування, сканування відбитків пальців, підпис на електронному планшеті відбувається на місці.

Для того, щоб зробити процедуру більш комфортною та прозорою, з лютого 2016 року ДМСУ презентувала новий сервіс – онлайн-черга у відділеннях, за допомогою якої можна, не виходячи з дому, записатися на подачу документів на певну годину і не втрачати часу в чергах.

Також ДМСУ запустила спеціальний сервіс для перевірки стану оформлення закордонних паспортів, який дозволяє через мережу інтернет дізнатися, на якому етапі виготовлення перебуває документ.

Повноваження з прийому заяв та видачі біометричних документів також мають центри з надання адміністративних послуг (ЦНАП), які після закупівлі обладнання зможуть з часом стати основним пунктом з видачі біометричних паспортів.

7. Скільки коштує оформлення біометричного закордонного паспорту?

Вартість біометричного закордонного паспорту при оформленні його безпосередньо в ДМСУ формується з наступних складових:

державне мито – 170 грн;

послуги з оформлення – 87,15 грн;

бланк – 261 грн;

Всього: 518,15 грн

Але цифри можуть змінюватися в залежності від терміновості оформлення паспорту. Розрахувати точну суму, а також отримати квитанцію для оплати держмита та послуг з оформлення можна безпосередньо на сайті Державної міграційної служби України (ДМСУ).