Чим «Картка киянина» буде відрізнятися від ID-картки нового внутрішнього паспорта України?

«Картка киянина» за своєю суттю і функціональністю є значно більшим інструментом, аніж просто ідентифікатор мешканця міста або країни, як наприклад, новий внутрішній паспорт України у вигляді пластикової ID-карти. Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю “Громадському” Євген Лісняк – виконавчий директор ТОВ “Універсальні інформаційні технології” (“УнІТ”), яке є розробником, інвестором і інтегратором проекту.

“Ключовою особливістю” Картки киянина “є те, що функціональність, яка дозволена на її базі, охоплює практично всі сфери життєдіяльності людини і має необмежений потенціал. Наскільки відомо, в концепції, яку зараз обговорює уряд, ID-документ громадянина, наприклад, не є банківською картою, відповідно, не зможе використовуватися як платіжний засіб “, – прокоментував Лісняк питання про використання” Картки киянина “у разі введення в майбутньому ID- документа громадянина України, повідомляє портал «ДЕЛО».

Картка передбачає ідентифікацію людини з виділенням пільгових категорій, що дає можливість державі надавати таким людям адресну допомогу і користуватися окремими пільгами. Також на її основі можуть створюватися різні спеціалізовані карти: журналіста, студента, школяра, медика тощо.
За словами виконавчого директора “УнІТ”, “Картка киянина” – це фактично реалізований електронний документ жителя Києва. І не тільки: використовуючи існуючі напрацювання, за лічені тижні можна впровадити е-документ у будь-якому іншому місті країни. Він підкреслив, що “Картка киянина” є дуже прогресивним продуктом в плані створення інформаційного суспільства міста і країни в цілому і може стати гарною платформою для розвитку в майбутньому “карти українця”.

 

“Так само, як існує функція” увійти за допомогою Facebook “,” увійти за допомогою Google “, так і ми хочемо зробити, щоб можна було” увійти за допомогою “Картки киянина”. Але на відміну від усіх інших методів, автентифікація людини тут буде здійснюватися державою в особі міської влади. Ми зараз активно працюємо в цьому напрямку “, – підкреслив Лісняк.

Також командою “УнІТ” розроблений протокол, який дозволяє ідентифікувати і в разі необхідності пройти автентифікацію за допомогою “Картки киянина” на будь-якому державному чи недержавному ресурсі. Наприклад, в персональному кабінеті на офіційному сайті проекту вже найближчим часом можна буде отримати адміністративні послуги онлайн. Зайшовши на сайт КМДА, власник картки зможе в кілька кліків мишкою взяти участь у громадському обговоренні, подати петицію і проголосувати з питання місцевого самоврядування. Таким же чином можна буде записатися до лікаря, отримати електронний рецепт, оплатити комунальні послуги, мобільний зв’язок або інтернет, купити квиток на поїзд чи якесь культурна подія – все це є лише невеликою частиною того, що можна зробити за допомогою цієї карти.

 

Читати докладніше