“УнІТ” – IT-компанія, продуктами якої користуються майже всі українці

Українська компанія “УнІТ” – піонер у секторі електронних залізничних квитків та біометричних паспортів.

Якщо ви коли-небудь купували онлайн квиток на поїзд чи користувались біометричним паспортом, то вам доводилось мати справу з продукцією компанії “УнІТ”. Це лише два з багатьох проектів у різноманітному портфоліо компанії, яка перебувала на авангарді українського ринку Інтернет-технологій, починаючи від свого заснування у 2004 році.

Сьогодні компанія нараховує понад 100 співробітників та володіє офісами у центрі Києва. Технічний директор “УнІТ”, Валерій Мазуренко, розповів виданню Business Ukraine magazine про 12-річний шлях компанії та його погляди щодо динамічного розвитку української ІТ-індустрії в майбутньому.

Заснована у 2004, компанія “УнІТ” є піонером в українській ІТ-індустрії. Як еволюціонувала сфера ІТ за останні 12 років та які ваша прогнози щодо наступного десятиліття?

В жовтні ми відзначатимемо 15-ту річницю заснування нашої компанії. За цей час, ми стали найкращою ІТ-компанією, про яку можливо, ви не чули. Все тому, що для нас акцент завжди стояв на створенні корисних продуктів, а не на піарі компанії. Ми завжди вірили в те, що продукти мають говорити за нас.

За 15 років ми створили численні інноваційні продукти, спрямовані на спрощення життя, як для державних установ, так і для звичайних громадян. Ми були першою українською компанією у сфері технологій, що розробила та впровадила концепцію “електронних урядових нарад”. Ця система, яку було впроваджено у 2008 році, передбачала персоналізовані картки для голосування міністрів. У 2009 році ми розробили систему Управління персоналом для Міністерства соціального захисту.

Одним з наших провідних проектів було розроблення системи онлайн купівлі залізничних квитків. Коли ми лише розпочинали роботу, єдиним шляхом до купівлі квитків було вистояти в черзі на Центральному залізничному вокзалі, сподіваючись на те, що на вас не закінчаться білети. Незадовго до футбольного чемпіонату Євро 2012, ми розробили систему для Укрзалізниці, що давала змогу користувачам купувати квитки, вибирати місця, стежити за розкладом, повертати кошти та цілий ряд інших функцій. Ця система стала невід’ємною частиною залізничних подорожей в Україні. Станом на сьогодні, в Україні продається онлайн понад 36 мільйонів квитків щороку, на що припадає більш ніж 60% від загальної кількості. Одним з показників успіху компанії “УнІТ” могла стати поява численної кількості імітаторів, проте жоден з них не в змозі гарантувати тієї безпеки та надійності, що існує в нас.

Ще однією важливою віхою “УнІТ” стала робота над запуском українських біометричних паспортів. “УнІТ” сприяла розробці цих цифрових документів, що посвідчують особу, які сьогодні дозволяють громадянам України подорожувати до 26 країн Європи в межах Шенгенської зони та до 135 країн в цілому світі. Оскільки Україна отримала право на безвізовий шенгенський проїзд у червні 2017 року, понад 15 мільйонів українців отримали біометричні паспорти. Ця кількість продовжує зростати. Біометричні паспорти — найбезпечніший документ, що посвідчує особу у світі, та їх впровадження в Україні відіграло вирішальну роль у рішенні ЄС щодо надання українцям права на подорожі без віз.

В той же час, понад 1,5 мільйонів киян користуються Карткою киянина, що в буквальному сенсі слова є цілим містом у смартфоні. Ця інвестиція “УнІТ”, на розробку якої пішло сім років, дозволяє киянам користуватися публічним транспортом, платити за комунальні сервіси, відвідувати культурні заходи, зв’язуватися з місцевими представниками влади та отримувати та пільги. Ця безкоштовна картка надає киянам змогу контролювати практично всі аспекти їх буденного життя. Щонайважливіше, модель Картки киянина рівноцінно може буде застосована до всіх міст в країні. Інші компанії намагаються зімітувати інноваційну технологію “УнІТ”, що лежить в основі Картки киянина та, хоча така імітація є найвищою формою лестощів для нас, ніхто не зможе змагатися з “УнІТ” у сфері досвіду роботи з розробкою та впровадження концепції Картки міста.

Коли в Україну прийшла війна у 2014 році, ми хотіли відіграти свою роль, щоб допомогти країні захиститися. Цей патріотичний поштовх призвів до розробки системи стабілізації та управління вогнем бронетехніки. Ця унікальна система, що складається з програмних та апаратних елементів, пройшла успішне тестування. Відтоді державні оборонні компанії виявили письмову зацікавленість у включенні її до своєї бронетехніки. Це характеризує підхід “УнІТ”. Ми створюємо рішення під ключ для задоволення потреб усіх, починаючи від пенсіонерів та солдатів до студентів і міжнародних туристів.

Вам вдалося налагодити співробітництво з багатьма техногігантами у світі. Яку роль відіграв цей досвід для зростання вашого бізнесу?

На відміну від 99% усіх українських ІТ-компаній, ми не продаємо програмні рішення від інших брендів. Натомість, ми інвестуємо, створюємо та розвиваємо власні проекти. Саме завдяки такому підходу ми змогли досягти успіху та налагодити співробітництво з глобальними компаніями Oracle, Visa, Mastercard, NXP, Infineon, T-Systems, Microsoft, Dermalog та іншими.


Мільйони українців мають власний досвід взаємодії з продуктами компанії “УнІТ” завдяки вашій участі у розробці операційної системи, що використовується для українських біометричних паспортів. Наскільки потужним викликом було розробити систему відповідну до актуальних міжнародних стандартів?

Коли ми розпочали роботу у 2004 році, нашою первинною концепцією було створення електронних документів, що посвідчують особу. Оскільки ми уже інвестували в розробку та тестування системи за період 10 років, ми опинилися в унікальному становищі, коли уряд України прийняв рішення про введення біометричних паспортів. Тоді як більшість країн зазвичай сплачують ліцензійні збори іноземним постачальникам за відповідні операційні системи, операційна “УнІТ” для біометричних паспортів є унікальною розробкою України.

“УнІТ” є розробниками низки універсальних апаратних та програмних систем озброєння. Як ви бачите роль цих систем у посиленні оборонної здатності України?

Наше обладнання для бронетехніки допоможе новій українській армії ефективніше захищати країну. Ніхто не прагне мати війну чи військовий конфлікт у державі, саме тому ми вважаємо, що повинні докластись до того, щоб солдати нашої країни мали ефективне озброєння для забезпечення оборони.

Президент Зеленський неодноразово згадував про бажання створити “державу у смартфоні” та перенести якомога більше державних сервісів у цифровий простір. Спираючись на власний досвід, які поради Ви б дали Президенту?

Завдяки Картці киянина, у нас є необхідний досвід, який потрібен для втілення бачення Зеленського в цілій державі, використовуючи наші рішення під ключ. Ми можемо забезпечити доступ до наших технологій всім українцям.

“УнІТ” має великий досвід у створенні інноваційних рішень. Який сектор Інтернет-технологій в Україні має найкращі перспективи для покращення рівня життя громадян та трансформації суспільства?

Електронне урядування — це майбутнє України. Ми вважаємо, що цифрові посвідчення особи грають величезну роль та невдовзі стануть єдиними офіційними документами для посвідчення особи для всіх державних служб. Окрім унікальних продуктів, таких як наша система придбання електронних квитків, Картка киянина, біометричний паспорт та систем озброєння, у нас вже є технологія для наступної хвилі послуг. Наприклад, нещодавно президент Зеленський говорив про запровадження електронного голосування на майбутніх виборах в Україні. У нас вже є технологія для впровадження цієї системи в безпечним шляхом. Маючи понад 20 мільйонів українців, які проживають за межами країни, електронне голосування — це хороший спосіб з’єднати українців з батьківщиною, одночасно дозволяючи їм брати участь у демократичному процесі.

Ще одна технологія UNIT, готова до впровадження, — це електронна марка акцизного податку. Ці марки, які використовуються для медикаментів, алкоголю та тютюнових виробів (серед всього іншого), дадуть можливість кожному громадянину приміряти на себе роль збирача податків для держави. Марки можуть пройти просту перевірку, щоб підтвердити законність товару. Це нововведення може легко забезпечити збільшення надходжень до державного бюджету. Виходячи з поточних підрахунків, це становить 2,7 млрд. доларів США, що становить шість відсотків державного бюджету України та два відсотки ВВП країни.

Завдяки таким технологіям, що мають потенціал для спрощення та покращення життя, ми можемо пишатися здобутками нашої компанії та продовжувати вірити в те, що наша команда може принести справжні зміни у державі!