Компанія «УнІТ» звернулася до очільника «Укрзалізниці» Євгена Кравцова з вимогою спростувати недостовірну інформацію

Шановний Євгене Павловичу!

Товариство з обмеженою відповідальність «Універсальні інформаційні технології» (далі – ТОВ «УнІТ», Товариство) щойно зверталося до Вас про вжиття заходів відносно організованої групи посадових осіб АТ «Укрзалізниця», і зокрема, філії – «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (далі –«ГІОЦ»), які у змові з приватними компаніями спрямовують свої зусилля на виведення з-під контролю АТ «Укрзалізниця» системи  “Електронний квиток” (далі – Система) з подальшою передачею її під управління приватній компанії.

Крім того, тим же посадовим особам АТ «Укрзалізниця» та її філії «ГІОЦ» не подобається постійна активна участь ТОВ «УнІТ» в тендерних закупівлях «Prozorro», які оголошуються АТ «Укрзалізниця», оскільки, очевидно, заважає втіленню ними корупційних схем та розкраданню державних коштів. З метою обмеження участі Товариства в тендерних закупівлях, Замовник систематично порушує основні засади конкурентного середовища, встановлює дискримінаційні вимоги на користь конкретних комерційних структур, яких в подальшому постійно визнає переможцями в проведених тендерних закупівлях. Серед них – ТОВ «ВІТЕС», код ЄДРПОУ 39618325, ТОВ «Фетпейментс», код ЄДРПОУ 38172204, які є взаємопов’язаними комерційними структурами, оскільки кінцевим бенефіціарним власником на даний час є Кравець Сергій Петрович.

Зацікавлені посадові особи вказаних комерційних структур наймають кишенькових журналістів, які ховаються під псевдонімами, для написання різних пасквілей, поширюють неправдиві, недостовірні відомості і дискредитують Товариство, завдають шкоди діловій репутації і свідчать про очевидну недобросовісність конкуренції.

Одним із таких журналістів є нібито Олег Бойко, статтю якого 27 червня 2019 р. на сайті https://antikor.com.ua, опубліковано під заголовком: «УЗ» шантажируют отключением  системы продажи билетов», якого ми скоро будемо чекати в судових засіданнях.

Продовженням цілеспрямованої атаки та застосування брудних технологій відносно ТОВ «УнІТ» на користь постійних «переможців» конкурсних торгів – ТОВ «ВІТЕС», ТОВ «ФетПейментс» та їх бенефіціара Кравець С. П. є також опублікована на сайті www.uz.gov.ua стаття директора філії «Головний інформаційно-обчислювальний центр» Войтко О. під назвою: «Компанія-прокладка роками заробляла на онлайн-продажу залізничних квитків десятки мільйонів гривень».

В даній статті директор філії Войтко О. показує своє перевтілення в сучасних умовах, яке стало «модним брендом» в Україні та з подивом «дізнається» про заволодіння коштами Товариства на загальну суму 51,2 млн. грн. за користування розробленим програмним продуктом «платіжний шлюз».

По-перше, ТОВ «УнІТ» здійснює свою господарську діяльність у відповідності до вимог законодавства України, Статуту Товариства. На відміну від названих комерційних структур та філії ГІОЦ ми дотримуємося правил добросовісної конкуренції у підприємництві, постійно приймаємо участь у відкритих торгах на підставі діючого законодавства в Україні.

По-друге, не зважаючи на систематичні перепони веденню бізнеса, протидії господарській діяльності, ТОВ «УнІТ», використовуючи законні конституційні та процесуальні права, оскаржує допущені очевидні порушення філією ГІОЦ вимог законодавства України під час проведення непрозорих закупівель АТ «Укрзалізниця» до Антимонопольного комітету України.

По-третє, з метою ефективного захисту порушених прав і законних інтересів ТОВ «УнІТ» звертається у відповідності до положень законодавства України до судових установ України, які по всіх позовних заявах відкрили провадження, що свідчить про нашу діяльність у правовому полі.

Що стосується нікчемної та спотвореної статті директора філії Войтко О.С., то ТОВ «УнІТ» звертає Вашу увагу, що в березні 2014 р. комісія саме на чолі на той час із першим заступником начальника ГІОЦ АТ «Укрзалізниця» Войтко О.С. прийняли в постійну експлуатацію: програмне забезпечення автоматизованого робочого місця для оформлення електронних проїзних/перевізних документів (АРМ ЕПД), програмно-апаратний комплекс оформлення  електронних проїзних/перевізних документів (АРМ ЕПД ПП) – 1201.27.1, програмне забезпечення модуля резервування та продажу залізничних квитків через офіційний веб-сайт Укрзалізниці, комп’ютерну програму «МТКД», програмно-апаратний комплекс «ПАК Сервер МТКД», спеціалізовані реєстратори  розрахункових операцій, про що були підписані акти комісійного приймання в постійну експлуатацію в тому числі і Войтко О.С.

Отже, у Вас є всі підстави зажадати від Войтко О.С. пояснень щодо діаметральної зміни думки та поглядів по відношенню ТОВ «УнІТ» та приєднання його та заступника директора філії ГІОЦ на сторону комерційних структур, відносно яких правоохоронними органами проводяться досудові розслідування у кримінальних провадженнях.

В якості прикладу зазначаємо, що в даний час детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 4 2018 00 000 0003130 від 18.12.2018 р. за фактом вчинення службовими особами ПАТ «Укрзалізниця» (код ЄДРПОУ 40081221) протиправного корупційного діяння за ознаками кримінального правопорушення (злочину), кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 КК України, під час закупівлі Регіональною філією «Південно-Західна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» спеціалізованої пасажирської інформаційної системи з оформлення квитків за маршрутом Київ-Пасажирський – Бориспіль-Аеропорт засобами АСК ПП УЗ (автоматизованої системи керування пасажирськими перевезеннями), у тому числі через ЕКО, з використанням довідкового сервера (враховуючи розробку необхідної НДІ та інших АРМів) для організації залізничного пасажирського сполучення м. Київ – міжнародний аеропорт «Бориспіль».

В слідчих документах, які є доступними в Єдиному державному реєстрі судових рішень на сайті http://reyestr.court.gov.ua, зазначається: «… в порушення вимог п. 5 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі» та за відсутності для цього фактичної необхідності, службовими особами Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» проведено переговорну процедуру закупівлі вищевказаної спеціалізованої пасажирської інформаційної системи з оформлення квитків в одного учасника, за результатом якої між Регіональною філією «Південно-Західна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» та ТОВ «Віртуальні технології і системи» (код ЄДРПОУ 39618325) (далі – ТОВ «Вітес») було укладено договір від 26.11.2018 № ПЗ/ДН-6-1841 на загальну суму 21431550 грн. (оголошення на веб-порталі «Прозорро» № UA-2018-10-26-001603-c), а вже 28.11.2018 з рахунку Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», відкритого в АТ «Ощадбанк» (МФО 300465), сплачено авансовий платіж у розмірі 10715000 грн. на рахунок ТОВ «Вітес», відкритий у філії «Західне головне регіональне управління» ПАТ КБ «Приватбанк», м. Львів (МФО 325321).

При цьому, за вказаною закупівлею замовник Регіональна філія «Південно-Західна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» обґрунтовує проведення переговорної процедури закупівлі з ТОВ «Вітес» тим, що це підприємство є єдиним постачальником, яке може модернізувати наявне програмне забезпечення АСК ПП УЗ та впровадити спеціалізовану пасажирську інформаційну систему з оформлення квитків за маршрутом Київ-Пасажирський – Бориспіль -Аеропорт , як складову частини вже існуючої АСК ПП УЗ та забезпечити її повну сумісність із вже наявними технологіями АСК ПП УЗ, що знаходиться у промисловій експлуатації…

Вказана інформація не відповідає дійсності, оскільки досудовим розслідуванням встановлено, що за результатами моніторингу вказаної закупівлі Державною аудиторською службою України 17.01.2019 опубліковано на веб-порталі «Прозорро» № UA-2018-10-26-001603-c висновок про результати моніторингу закупівлі, у якому зазначається, що замовником не обґрунтовано, що виконання робіт іншими потенційними учасниками, окрім ТОВ «Вітес», може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов`язаних з експлуатацією та обслуговуванням. Зважаючи на це, замовник не пояснив та документально не підтвердив наявності умов застосування переговорної процедури закупівлі, передбачених п. 5 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі».

Таким чином, підприємству державного сектору економіки було завдано прямих матеріальних втрат шляхом безпідставного укладення договору закупівлі № ПЗ/ДН-6-1841 від 26.11.2018 в порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі», та за відсутності для цього фактичної необхідності.

З огляду на викладене, пропонуємо Вам вжити заходів в межах наявних повноважень по відношенню до підлеглих Вам працівників щодо унеможливлення в подальшому здійснення безпідставної дискредитації ТОВ «УнІТ», брутального порушення умов добросовісної конкуренції, огульного обвинувачення у заволодінні коштами, оскільки такі дії завдають значних матеріальних збитків нашому Товариству.

Також наголошуємо, що кожна юридична особа має право на недоторканість ділової репутації.

Оскільки в статті директора філії «Головний інформаційно-обчислювальний центр» Войтко О. під назвою: «Компанія-прокладка роками заробляла на онлайн-продажу залізничних квитків десятки мільйонів гривень» викладена недостовірна інформація, що ганьбить честь і ділову репутацію ТОВ «УнІТ», ми пропонує Вам вжити заходів до її спростування таким же способом особою, тобто Вашим підлеглим працівником, яка поширила інформацію. 

У разі залишення даного звернення без належного розгляду та реагування ТОВ «УнІТ» реалізує своє конституційне право та звернеться за судовим захистом порушених прав про спростовання недостовірної інформацію про себе та буде вимагати вилучення будь-якої інформації, а також реалізуємо право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

Про наслідки розгляду даного звернення просимо Вас надати відповідь у визначений законодавством час на електронну адресу: info@unit.com.ua та поштою на вказану адресу: ТОВ «Універсальні інформаційні технології», 03150, м. Київ, вул. Червоноармійська, 55.