Заява про спростування недостовірної інформації

11.07.2019 на офіційному сайті АТ «Укрзалізниця» було опубліковане інформаційне повідомлення з гучною назвою «Компанія-прокладка роками заробляла на онлайн-продажу залізничних квитків десятки мільйонів гривень, — Олександр Войтко». 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Універсальні інформаційні технології» (далі –  ТОВ УНІТ) Офіційно повідомляємо, що інформація заявлена паном Войтко, є відвертою брехнею та маніпуляцією, яка поширюється з використанням його службового становища та адміністративного ресурсу. Заявлене ним є фейком, а головне покликання цього інформаційного вкиду – викликати вау-ефект серед засобів масової інформації та дискредитувати ділову репутацію нашої компанії.

На момент впровадження офіційного сайту з продажу електронних квитків booking.uz.gov.ua у 2012 році Войтко О.С. особисто відповідав за діджиталізацію саме пасажирського господарства Укрзалізниці, обіймаючи посаду першого заступника Головного інформаційно-обчислювального центру Укрзалізниці (далі – ГІОЦ). Він особисто погоджував всю технічну документацію та договори на впровадження проекту. Про це свідчать його підписи на відповідних документах, що додаються, та з якими, у разі необхідності, можуть ознайомитися правоохоронні органи.

Більше того Войтко О.С. як голова комісії особисто прийняв систему та сайт booking.uz.gov.ua в постійну експлуатацію (відповідна копія додається).

Інформація щодо договорів з банками, також не відповідає дійсності, оскільки всі договори з банками-еквайрами АТ «Укрзалізниця» укладала та укладає напряму, а кошти пасажирів за придбані електронні квитки перераховуються банками виключно на відповідний особистий рахунок АТ «Укрзалізниця». Наголошуємо, відносини ТОВ УНІТ з банками, відповідно до чинного законодавства України є виключно господарською діяльністю.

Щодо оголошених ГІОЦ торгів повідомляємо, що тендерна документація містить дискримінаційні умови з однією метою – дискваліфікувати ТОВ УНІТ та визнати переможцем пов’язані компанії ТОВ «ВІТЕС» та ТОВ «Фетпейментс», кінцевим бенефіціаром яких є одна людина – Сергій Кравець. 

В свою чергу ТОВ УНІТ діє виключно в рамках чинного законодавства з метою захисту своїх інтересів у веденні господарської діяльності, оскаржуючи в Антимонопольному комітеті України та судових інстанціях дії Укрзалізниці.

Повідомляємо, що тендерним комітетом ГІОЦ визнано компанію ТОВ «ВІТЕС»  переможцем тендеру з супроводу сайту booking.uz.gov.ua всупереч вимогам тендерної документації, а отже і з порушенням законодавства про публічні закупівлі.

Щодо заявлених паном Войтко збоїв в роботі системи в черговий раз повідомляємо, що діючий програмно-апаратний комплекс з продажу електронних квитків та сайт booking.uz.gov.ua належать АТ «Укрзалізниця», розміщені на її серверах та експлуатуються ГІОЦ. ТОВ УНІТ не має доступу до системи. В той же час ТОВ УНІТ завжди допомагає ГІОЦ в тих чи інших питаннях щодо технічної підтримки системи та до нас постійно надходять звернення від ГІОЦ.

А найголовніше, пан Войтко повідомляє, що АТ «Укрзалізниця» прийняла рішення про розробку власної системи онлайн-продажу квитків. Ця заява підтверджує той відомий факт, що посадові особи АТ «Укрзалізниці» у змові з ТОВ «ВІТЕС» здійснюють закупівлю копії системи в рамках укладеного з порушенням законодавства договору, що підтверджується висновками Державної аудиторської служби України  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-10-26-001603-c. Як відомо, договір укладено по переговорній процедурі, без проведення процедури відкритих торгів. Вартість контракту – рекордні 21 мільйон гривень, половину з яких авансом було перераховано ТОВ «ВІТЕС» відразу ж після підписання договору.

Таким чином, посадові особи АТ «Укрзалізниці» гучними заявами лише намагаються виправдати свої незаконні дії, відносно яких правоохоронними органами вже ведуться досудові розслідування у рамках відкритих кримінальних проваджень.