Картка киянина для всіх містян: сервіс з’явився у форматі додатку до смартфона

Розробники презентували мобільний додаток Картка киянина.

Теорія: долаємо стереотипи

Картка киянина всупереч уявленням, є не лише можливістю пільгового проїзду в громадському транспорті для відповідних категорій. КК є двох видів: для пільгового проїзду та як єдина платформа міських сервісів, приміром, як оплата комуналки чи голосування за проекти Громадського бюджету.

Важливим нюансом також є те, що КК доступна для всіх мешканців столиці, тобто й людей, які працюють і живуть у Києві.

Як пояснював раніше депутат Київради Володимир Левін, така опція дозволяє реалізувати громадянські права тих людей, які живуть та сплачують податки Києву.

За майже 7 років функціонування КК у Києві їх вже отримали 1,5 мільйони громадян, з яких 700 тисяч є пільговими. Фактично це ще й інструмент монетизації пільг для міста та збір реальної статистики кількості пільговиків, відсіювання людей з рейковими посвідченнями.

Мобільний додаток Картка киянина: що є і що буде

Наразі КК має дев’ять рубрик у мобільному за стосунку. Зокрема, це:

  • Транспорт
  • Медицина
  • Компослуги
  • Адмінпослуги
  • Комунікатор
  • Освіта
  • Послуги
  • Страхування
  • Новини

Модуль Транспорт фактично є аналогом проїзного для жителя Києва. При тому під час презентації в залогіненій КК продемонструвало, що вартість проїзду становить 6,5 у наземному транспорті (крім маршруток) та метро. Керівник проекту Іван Кулик додає, що система вже готова до впровадження єдиного електронного квитка.

Медицина
Тут громадяни можуть записатися в поліклініку в онлайн-чергу. У майбутньому планують додати функцію : зв’язатися зі своїм сімейним лікарем. Окрім того, готуються до впровадження системи електронного рецепту та е-картки пацієнта. Ці можливості є, лишається справа за остаточною реалізацією проектів медичної реформи українським МОЗ. Знижки на окремі ліки в аптеках мережі “Фармація”.

Компослуги
Зручний сервіс: тут мешканець Києва, який володіє КК може сплатити за всі комунальні послуги. Розробники зауважують, що оплата в такий спосіб не передбачає банківської комісії. Тут підтягнеться ваша адреса, яка вказана банку під час отримання КК. Однак ви можете додати й інші адреси (для сплат, наприклад, за батьків). Важливо, що за всі послуги автоматично кошти списуватимуться з картки Ощадбанку, однак є можливість додати картку іншого банку.

Адмінпослуги
Тут чотири підпункти: Петиції, ЦНАП, Громадський бюджет, сервіс 1551.

Комунікатор
Важлива опція для активних громадян. Тут користувач зможе написати: меру, поліції та депутатам своєї дільниці.

Освіта 
Дуже цікаві можливості для батьків. У майбутньому школярі міста замість учнівського квитка матимуть Картку учня. Зараз такими картками володіють учні ліцею №79, система тестується. Цей функціонал дозволяє батькам відстежувати пересування дитини, його харчування, витрати, електронний щоденник, розклад уроків, також можна поповнювати Картку учня та встановлювати ліміт на витрати.

Послуги
Тут мова йде про сплату за послуги інтернет-провайдерів, телебачення, мобільних телефонів. У майбутньому тут можливості теж планують розширити.

Страхування
Поліси на автомобіль, медичне страхування, туристичних подорожей, тощо. Зручність в тому, що система нагадуватиме, коли завершуватиметься термін дії якогось зі страхування.

Новини
Агрегатор актуальних новин Києва: перекриття доріг, затори, тощо.

Картка киянина є частиною Kyiv Smart City. Проект представлять на майбутньому форумі Розумного міста (стартує 31 жовтня). Розробники вбачають головною перевагою проекту – зібрання всіх міських сервісів на єдиній платформі. Можна додати також, що для киянина також зручним буде архівування витрат, запитів та активностей міста.

Джерело: Вечірній Київ