Мобільний додаток «Картки киянина» представили на міжнародній виставці Innovative City в Ніцці

На міжнародній виставці Innovative City 2018, яка проходила 27-28 липня в Ніцці (Франція), українська IT-компанія UNIT представила свою нову розробку – мобільний додаток «Картки киянина».

У мобільному додатку «Картки киянина» представлено 7 модулів: Транспорт, Медицина, Освіта, Комунальні та Адміністративні послуги, Страхування і головна новація – Комунікатор з владою. Цей модуль дасть можливість власникам картки безпосередньо в режимі онлайн спілкуватися з адміністрацією міста: мером, чиновниками, депутатами або комунальними службами.

Транспортний модуль дасть можливість купувати квитки в громадський транспорт в форматі QR-коду. Це єдиний електронний квиток.

Через Медичний модуль можна буде записатися на прийом до лікаря онлайн всього в кілька кліків. І ніяких черг.

Модуль Освіта дозволить батькам відстежувати пересування своєї  дитини – коли віна зайшла і вийшла зі школи, яким міським транспортом скористалася, де зараз знаходиться.

Модуль Комунальні послуги акумулює рахунки за комуналку, після чого їх можна оплатити в один клік на смартфоні.

Модуль Адміністративних послуг надає можливість замовити онлайн документи або довідки в ЦНАП, вирішити комунальні проблеми через контактний центр 15-51.

За допомогою модуля Страхування городяни зможуть оформити будь-який поліс онлайн – туристичний, медичний, застрахувати автомобіль або нерухомість.

«У 2017 році наша команда презентувала концепцію мобільного додатку «Картки киянина» на Kyiv Smart City Forum в українській столиці, а потім вже робочу версію ми показали в Барселоні на всесвітній конференції Smart City Expo World Congress 2017. Цього року наш додаток побачили в Ніцці на Innovative City. Продукт отримав багато позитивних відгуків – розробка київських фахівців визнана однією із кращих мультифункціональних платформ, яка дає городянам ключ до Smart City. Обмін досвідом з міжнародними колегами допомагає нам слідувати головним світовим цифровим трендам і постійно покращувати якість наших сервісів», – розповіла Аліна Максименко, менеджер проекту «Картка киянина».

У Ніцці команда «Картки киянина» розповіла про трансформацію проекту з соціальної карти в повноцінну карту городянина з цілим набором цифрових сервісів. Представники Smart City та IT-департаменту Метрополії Ніцци в ході робочої зустрічі з українською делегацією відзначили, що Києву вдалося досягти великих успіхів у впровадженні Сity Card. На Лазурному узбережжі подібного проекту немає – на кожну цифрову послугу потрібна окрема карта.

«Це унікальний досвід. У нас кожен такий модуль – це або окрема карта, або окремий мобільний додаток», – сказав Ерік Дюметц, виконавчий директор Smart City Ніцци.

Як у свою чергу зазначив Лайонел Чодансон, директор департаменту IT-інфраструктури Метрополії Ніцци, їхнє місто поки не може дати жителям єдину карту, оскільки кожну окрему послугу надають різні постачальники з різними статусами – приватні і державні компанії.

«Це складний бюрократичний процес. Крім цього, у нас ще немає відповідного технічного рішення. Київ, як бачимо, просунувся у цьому набагато далі. Ваша влада і розробники створили картку городянина, яка дає людям єдиний інструмент, щоб скористатися цілим спектром послуг», – сказав він.

Наступний етап, що передуватиме запуску мобільного додатку, стане його презентація для самих киян. Розробники спільно зі столичною адміністрацією та іншими партнерами проекту оголосять про новий формат «Картки киянина» – не лише фізичний, а вже і цифровий.

Після цього мобільний додаток з’явиться для скачування для пристроїв на операційній системі iOS, а пізніше – Android.

Проект «Картка киянина» стартував у 2012 році, як соціальна карта пільговика. У 2015 році проект став повноцінною карткою городянина, функціонал був доповнений низкою модулів: Медицина, Освіта, Комунальні послуги. Крім того, був розроблений персональний онлайн-кабінет для власників «Картки». У 2018 році з’явилася функція відкритої онлайн-реєстрації, яка дозволяє всім жителям столиці користуватися деякими сервісами проекту, не маючи фізичної карти.

UNIT – українська ІТ-компанія, заснована в 2004 році. Інвестор і розробник проекту «Картка киянина». Лідер національного ринку з розробки та інтеграції автоматизованих комп’ютерних систем в області захисту інформації, транспорту, ID-документів, охорони здоров’я, фінансів, роздрібної торгівлі та телекомунікації. Компанія UNIT включена в офіційний Реєстр розробників і постачальників програмного забезпечення України.

Innovative City – щорічна конференція і виставка, велика міжнародна подія, присвячена інноваціям у містобудуванні. Головна тема цьогорічного заходу: «Інновації для кращого життя і розумного бізнесу». Innovative City 2018 відвідали понад 3 тисячі делегатів з різних країн світу.